UPPTÄCK MER

Starka argument för
Retursystem Byggpall

ENKELHET

- spar tid och minskar bekymmer

ENKELHET - spar tid och minskar bekymmer

En kontakt, inga diskussioner om byggpallarnas kvalitet och att slippa sortering av pallar i standardformaten. Det är så de flesta insatta sammanfattar retursystemets fördelar jämfört med tiden innan retursystemets tillkomst. Även för trånga byggarbetsplatser eller där det saknas lastare finns möjligheten att få tompallar hämtade.

EKONOMI

- stora kostnadsbesparingar

EKONOMI - stora kostnadsbesparingar

Enkelhet och låga kostnader brukar gå hand i hand och så är det även i Retursystem Byggpall. Kostnadseffektiviteten ligger i att ersättningen alltid är lika hög oavsett om byggpallen är hel eller trasig vilket är unikt. Enkelhet och låga kostnader brukar gå hand i hand och så är det även i Retursystem Byggpall.

Kostnadseffektiviteten ligger i att byggpallarna återanvänds många gånger då ersättningen vid returer är hög och lika oavsett om byggpallen är trasig eller hel. När kunderna dessutom slipper sortera ut byggpallarna och inte behöver slänga några pallar i containern inser man snabbt att fördelarna är många. För dig som materialleverantör är prisbilden stabil, du slipper jaga pallar och du slipper själv att administrera samt hantera pallreturer från dina kunder.

Viktigast är dock att du levererar det som kunderna i byggbranschen vill ha, nämligen en cirkulär lösning i stor skala.

MILJÖ

- ett klimatmässigt mycket bättre alternativ

MILJÖ - ett klimatmässigt mycket bättre alternativ

Ju fler pallar som returneras desto bättre för miljön. Just så är det. Retursystem Byggpall har som målsättning att rädda så många byggpallar som möjligt. Samtidigt med byggpallarna hämtas även andra pallar och pallkragar i formaten som ingår i retursystemet.

När en pall undviker avfallscontainern minskar koldioxidutsläppen främst beroende på all spik, nästan 0,5 kg, som finns i EUR-pallen men också för att man undviker klimatineffektiva containertransporter. Byggpallarna repareras vid behov, i genomsnitt var 5:e pall innan en ny rutt, vilket gör att man slipper fylla på med nya när pallar slängs i onödan. Retursystem Byggpall besparar årligen byggbranschen ca. 25 000 containrar (10m3) med slängda pallar, vilket motsvarar ungefär 1,2 miljoner kg CO2.

Retursystem Byggpall är byggbranschens system för pallhantering och skapades ur ett forskningsprojekt som drevs gemensamt av branschens aktörer inom ramen för Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF. Projektet startade med anledning av missnöjet med dåvarande pallösningar och att allt för många pallar slängdes i onödan.

Retursystem Byggpall

Ledorden för Retursystem Byggpall har genom åren varit Ekonomi, Enkelhet och Miljö.

Ekonomi och enkelhet var länge dominerande styrparametrar. I takt med byggbranschens ökade miljömässiga medvetenhet har miljöaspekten av Retursystem Byggpall vuxit sig starkare, och är idag en allt viktigare drivkraft. Samtidigt är retursystemet ett av få fungerande exempel på cirkulär ekonomi i byggbranschen.

Byggpallen är som en del i Retursystem Byggpall en kvalitetssäkrad EUR-pall som är anpassad för byggbranschens behov, vilket den har visat sig tillgodose på ett utmärkt sätt.

Byggpallen är tydligt märkt på långsidornas högra kloss för att vara enkel att identifiera.

År 2006

levererades de första byggpallarna och de senaste åren har det levererats över 1,4 miljoner pallar per år...

Hel- & halvpall

Retursystem Byggpall omfattar i dagsläget:

Hög ersättning

Unikt för Retursystem Byggpall är den höga ersättningen vid returer oavsett kvalitet.

Så här fungerar Retursystem Byggpall – Standarlösningen

Returprocenten i Retursystem Byggpall uppgår till

0%

Det är en mycket hög returprocent jämfört med jämförbara lösningar.

En viss andel försvinner när de levereras utomlands

Leverans på byggpallar minskar onödiga kostnader i byggbranschen

Era kunder slipper att sortera pallar i standardformaten och de får alltid den höga ersättningen för byggpallen, oavsett om den är hel eller trasig. De slipper också hantera pallsaldon och boka returtransporter för varje enskild materialleverantör. Enkelheten bidrar till att fler pallar går i retur och onödiga containerkostnader undviks. Att slänga pallar i containern kostar minst 50 kr per pall.

Fullständiga beräkningar finns i den fördjupande rapporten.
Kalkylerna innefattar exempelvis kostnader för lastning och avfallscontainrar.

Byggpallen är alltid kvalitetssäkrad

Både ni och era kunder vill ha bra och säkra pallar i era verksamheter.

I och med att varje byggpall genomgår en kvalitetskontroll innan leverans så slipper ni onödiga produktionsstörningar och er kund kan lita på att byggpallen bidrar till en säker arbetsplats.

Trygga ditt behov av pallar

Med Retursystem Byggpall slipper ni att jaga pallar som uppfyller kundernas behov. Det räcker med en kontakt. Retursystemet eftersträvar en långsiktig prisbild vilket ger en god bild över kostnader och intäkter för er pallhantering. Köper ni minst 306 pallar vid varje tillfälle så ingår frakten i priset.

Unik ersättning för byggpallen

Den höga ersättningen, oavsett om byggpallen är hel eller trasig, medför att det returneras många fler pallar inom Retursystem Byggpall jämfört andra alternativ. Byggpall har därmed bidragit till en besparing på flera hundra miljoner kronor för den svenska byggbranschen.

Krångligt med många enskilda returlösningar

Det kan tyckas enkelt att varje materialleverantör har ett eget retursystem men det faller snabbt när man inser problematiken för leverantören och framförallt för slutkunden. Problemet handlar om att försöka hantera många returlösningar, sortering, saldon, kvalitetsdiskussioner och olika förutsättningar i respektive avtal. Många av dess problem slipper även ni som materialleverantör när ni väljer Retursystem Byggpall.

Stora mängder avfall har undvikits genom åren

Sedan 2006 har Retursystem Byggpall besparat byggbranschen över 250 000 containrar med slängda tompallar vilket motsvarar ungefär 200 miljoner kg avfall.

Klimatpåverkan

för olika

pallsystem

KG CO2 PER PALLTYP OCH RUTT, TOTALT

0kg

ENGÅNGSPALL

0kg

B-PALL

0kg

BYGGPALL

0kg

SLÄNGA EN EUR-PALL

 

LIVSCYKELANALYS

En livscykelanalys genomfördes 2019 där en hel rutt analyserades utifrån byggarbetsplatsernas perspektiv. Analysen är tillämpbar även för byggmaterialhandeln även om förutsättningarna skiljer sig något åt.

Används en byggpall istället för en engångpall (som slängs) mer än halveras CO2-utsläppen. En EUR-pall som slängs genererar nästan tre gånger så mycket utsläpp som att använda en byggpall. En B-pall slängs inte lika ofta som en engångspall men ändå blir utsläppen betydligt högre än för en byggpall som returneras.

CIRKULÄR OMSTÄLLNING

Retursystem Byggpall är ett av få cirkulära exempel i byggbranschen när man talar om lösningar i stor skala. Ni som är med och bidrar till den cirkulära omställningen ska vara stolta över er goda gärning. Med Retursystem Byggpall bidrar ni materialleverantörer även till att hjälpa era kunder att kunna ta ett klimatmässigt ansvar. Vill ni presentera ert bidrag till minskad klimatpåverkan så hjälper vi er gärna med det.

Retursystem Byggpall finns angivna i AMA och en liknande text finns för byggmaterialhandlarna

Era kunder skriver normalt sett in avtalstexten i avtalen med sina leverantörer. Texterna reglerar pallar i standardformaten 1200 x 800 och 800 x 600 mm.

Avtalstext

 

För köp av varor till byggarbetsplatser:
Avtalstext enligt AMA AF Köp 08, AKC.1321 Retursystem byggpall

Köparen är ansluten till Retursystem Byggpall (www.byggpall.se), vilket tillämpas av köparen. Lastbärare av format som omfattas av retursystemet ska användas. Lastbärare i dessa format som inte omfattas av Retursystem Byggpall får inte debiteras köparen.”

För köp av varor till byggmaterialhandeln

”Köparen är ansluten till Retursystem Byggpall. För leverans av gods till byggmaterialhandeln ska byggpallar användas för de lastbärare som omfattas av retursystemets format. Materialleverantören är skyldig att följa Retursystem Byggpalls regelverk för användning av byggpall, vilket finns beskrivet på www.byggpall.se. Lastbärare i dessa format som inte omfattas av Retursystem Byggpall får inte debiteras köparen.”

Den här avtalstexten rekommenderar Byggmaterialhandlarnas styrelse

Retursystem Byggpalls styrgrupp
tar beslut om pris och ersättning

Retursystemet initierades av och drivs av branschorganisationerna Byggmaterialindustrierna, Byggföretagen och Byggmaterialhandlarna som utgör en styrgrupp. Utöver prisbilden tas bland annat beslut om viktiga utvecklingsprojekt inom ramen för Retursystem Byggpall.

  • Byggmaterialindustrierna
  • Byggföretagen
  • Byggmaterialhandlarna

Tillsammans kan vi göra Retursystem Byggpall ännu bättre!

Retursystem Byggpall strävar alltid efter att bli bättre!

Förbättringsarbetet bedrivs kontinuerligt hos Norrlandspall, systemets upphandlade pallaktör tillsammans med er i branschen avseende det dagliga arbetet. Ett mer långsiktigt förbättringsarbete utförs av Returlogistik tillsammans med branschorganisationerna Byggmaterialindustrierna, Byggföretagen och Byggmaterialhandlarna.

Här arbetar vi främst med att utveckla följande två områden inom Retursystem Byggpall:

Byggbranschen har kommit en bra bit på väg när det gäller Retursystem Byggpall men med gemensamma insatser går det att komma ännu längre!

Retursystem Byggpall är ett lysande exempel på hur man genom återbruk kan spara både ekonomi och miljö. En anslutning till Retursystem Byggpall visar på ansvarstagande och omsorg om våra gemensamma naturresurser.

Anna Ryberg Ågren
VD Byggmaterialindustrierna

Ulf S. Gustafsson
Ordförande i Retursystem Byggpalls Styrgrupp

”Retursystem Byggpall är en lösning för hela byggbranschen där Byggmaterialhandel, Byggentreprenörerna och Leverantörerna deltar och samarbetar på ett positivt och engagerat sätt.
En lösning som Retursystem Byggpall förutsätter
naturligtvis solidaritet med systemet. Det är därför viktigt för den fortsatta utvecklingen att hela branschen deltar i nyttjandet av Byggpall och det gör vi kanske bäst genom att öka kunskapen om Retursystem Byggpall.”

Tillsammans gör

vi byggbranschen

mer cirkulär!

Vill du veta mer?


Allmänna frågor om

Retursystem Byggpall


Returlogistik

Köpa eller sälja byggpall