PRESSMEDDELANDE

Byggbranschens gemensamma retursystem för lastpallar har sedan starten bidragit till att minska mängden byggavfall med mer än 135 000 containrar, vilket motsvarar 5 miljoner kg koldioxid. Inte nog med det! Att vara klimatsmart innebär också stora ekonomiska besparingar för byggbranschen.

– Det är svårt att sätta en exakt siffra, men en besparing på mellan 250 och 500 miljoner kronor är inte alls orimlig, menar Kent Eriksson, Sveriges Byggindustrier och ordförande i Retursystem Byggpall.

Lägre containerkostnader och avsevärt minskad klimatbelastning är bara en del av besparingen. Slutkunden, t ex en byggarbetsplats, får också högre ersättning för byggpallen jämfört med andra alternativ. Att retursystemet också räddar andra pallar från att slängas och eldas upp har inte beaktats i utredningen men det förstärker helt klart retursystemets positiva bidrag till besparingarna, både för miljön och ekonomin.

Rapporten är innehållsrik och detaljerad. Nedan anges tre anledningar till att Retursystem Byggpall är mycket klimatsmartare än andra pallalternativ, t ex begagnad EUR-pall som inte är kvalitetskontrollerad (B-pall) och engångspall.

1) När en byggpall återanvänds uppgår koldioxidutsläppen bara till 28 % jämfört med om en pall i EUR-formatet slängs, beräknat på en pallrutt. När en ny pall tillverkas står de 78 spikarna i pallen för den största andelen av koldioxidutsläppen. Stål är hållbart men inte klimatsmart.

2) Ett enkelt och fungerande retursystem bidrar till att färre pallar slängs. Den höga ersättningen på 50 kr, även för trasiga byggpallar, ger ett starkt ekonomiskt incitament att returnera tompallar.

3) Smarta returtransporter i retursystemet är klart bättre än att transportera pallar i en container. Det får inte plats många.

Det här den första i en serie pressreleaser om Byggbranschens hantering av standardlastpallar – En jämförande studie av klimatmässiga och ekonomiska avtryck. Under kommande veckor släpps ytterligare pressreleaser med fler detaljerade och spännande resultat från studien. Fortsättning följer alltså!

 

Fakta om Retursystem Byggpall

Retursystem Byggpall tog hem priset för Årets Återanvändare vid Återvinningsgalan i Göteborg. Mycket hedrande och ett erkännande för goda miljöinsatser inom byggbranschen.

Retursystem Byggpall är byggbranschens egna retursystem för lastpallar av EUR-format och halvpallsformat. Retursystemet är, via ett forskningsprojekt, framtaget av och för byggbranschen för att förenkla pallhanteringen, minska miljöbelastning och minska kostnaderna i samtliga led inom byggbranschen.

Retursystem Byggpall drivs gemensamt av branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Byggmaterialhandlarna och Byggmaterialindustrierna.

Marknadsgruppen består av ett antal stora inköpsorganisationer och företag. Gruppen har en viktig roll i spridandet av information om Retursystem Byggpall. I samband med att de skriver avtal med materialproducenterna ställs krav om leverans på Byggpall. Marknadsgruppen består av: NCC, Skanska, JM, Beijer Byggmaterial, XL Bygg, Byggtrygg, Jem & Fix, Bygma, Woody, Derome, Optimera, AB Karl Hedin, K-Rauta, Peab, BOLIST, Dahl, Nordströms, Strabag, Veidekke och Onninen.

Returlogistik är på uppdrag av byggbranschen ansvariga för implementering och utveckling av Retursystem Byggpall.

Norrlandspall AB är det företag som för närvarande har uppdraget att leverera kvalitetskontrollerad Byggpall till byggbranschen. Företaget ansvarar även för hämtning, kvalitetskontroll, reparation och återköp av pallarna hos slutanvändaren.

Läs mer på www.byggpall.se