PRESSMEDDELANDE

En nyligen presenterad rapport visar att Retursystem Byggpalls utsläpp av CO2 endast utgör 44 % jämfört med den vanligaste alternativa lastpallshanteringen i branschen och att kostnaderna med samma jämförelse endast utgör en tredjedel.

Att tillvarata de här stora miljömässiga och ekonomiska potentialerna var utgångspunkten för den workshop som hölls den 28 november med deltagare från de stora byggentreprenörerna.Robert Bennerheim, Peab, var en av deltagarna. Så här tyckte han om workshopen:

”Jag tycker att workshopen har varit nyttig eftersom vi har klätt av problematiken och gjort den tydlig. Vi sitter med samma utmaningar allihop och borde kunna samverka mer kring de här frågorna. Frågan är konkurrensneutral och lösningar behöver inte uppfinnas på flera håll samtidigt. Här finns en stor potential både miljömässigt och ekonomiskt. Den måste vi tillsammans fånga upp och utnyttja.”

Två frågeställningar stod i fokus, hur branschen får fler leverantörer att leverera på byggpall och hur upphämtningen på byggarbetsplatserna kan ökas. Viktiga slutsatser var att Retursystem Byggpall måste drivas gemensamt med ledningens stöd från byggentreprenörerna, att det krävs en tydlighet i kommunikationen både med leverantörer och med de egna byggarbetsplatserna samt att tydliggöra de motiv som ligger bakom. Alla var överens om att miljön är det centrala och det drivande argumentet.

För att ge en aktuell lägesbild inleddes workshopen med några intressanta inlägg:

Marianne Hedberg, Sveriges Byggindustrier, pratade om dagsläget för byggsektorns resurs- och avfallshantering och gav tänkvärda perspektiv på konsekvenser av den cirkulära ekonomin med allt från möjligheter i nya mer långsiktiga affärsmodeller med resurser i fokus till pågående konkreta åtgärder för att minska resursanvändningen under byggprocessen. Marianne pekade på behovet av att sluta cirkeln och avslutade med att ”det är ont om jordklot”.

Jörgen Ågren, JM, berättade om JMs arbete för minskat byggavfall och beskrev JMs mycket systematiska arbete för att halvera mängden byggavfall. Arbetsmodellen bygger på utredning, genomförande och uppföljning och har resulterat i 175 olika åtgärder som håller på att genomföras. En viktig del i budskapet var att bryta ner och precisera frågeställningarna.

Sandra Lasson, NCC, visade konkreta åtgärder som genomförts inom NCC för att underlätta lastpallshanteringen för projekten. Skyltar har tagits fram och gjorts tillgängliga i inköpsportalen och sätts upp på byggarbetsplatserna för att markera anvisad plats för lastpallar. Sandra pekade också på det nödvändiga i att informationen kommer in tidigt, exempelvis att den finns med redan i APD-planen. Feedback från byggarbetsplatserna har varit positiv.

Rapporten ”Byggbranschens hantering av standardlastpallar – En jämförande studie av klimatmässiga och ekonomiska avtryck” presenterades av Niclas Carlsson och Tobias Falk, Returlogistik, och konstaterade baserat på den att:

  • Retursystem Byggpall minskar både koldioxidutsläpp och avfallskostnader
  • Klara klimatmässiga fördelar med ett fungerande retursystem
  • Ett enkelt och fungerande retursystem bidrar till stora ekonomiska besparingar
  • Klimat- och ekonomismarta returtransporter stärker byggbranschen

Retursystem Byggpall är idag väl etablerat som branschstandard för lastpallshantering. Men resultat som presenterades vid workshopen visade också den stora outnyttjade potential för svensk byggbransch som finns med Retursystem Byggpall. Ur såväl miljömässigt som ekonomiskt perspektiv.

Det här är den femte och sista delen i nyhetsförmedlingen kring rapporten ”Byggbranschens hantering av standardlastpallar – En jämförande studie av klimatmässiga och ekonomiska avtryck”. Rapporten finns att hämta på www.byggpall.se

Fakta om Retursystem Byggpall

Retursystem Byggpall tog hem priset för Årets Återanvändare vid Återvinningsgalan i Göteborg. Mycket hedrande och ett erkännande för goda miljöinsatser inom byggbranschen.

Retursystem Byggpall är byggbranschens egna retursystem för lastpallar av EUR-format och halvpallsformat. Retursystemet är, via ett forskningsprojekt, framtaget av och för byggbranschen för att förenkla pallhanteringen, minska miljöbelastning och minska kostnaderna i samtliga led inom byggbranschen.

Retursystem Byggpall drivs gemensamt av branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Byggmaterialhandlarna och Byggmaterialindustrierna.

Marknadsgruppen består av ett antal stora inköpsorganisationer och företag. Gruppen har en viktig roll i spridandet av information om Retursystem Byggpall. I samband med att de skriver avtal med materialproducenterna ställs krav om leverans på Byggpall. Marknadsgruppen består av: NCC, Skanska, JM, Beijer Byggmaterial, XL Bygg, Byggtrygg, Jem & Fix, Bygma, Woody, Derome, Optimera, AB Karl Hedin, K-Rauta, Peab, BOLIST, Dahl, Nordströms, Strabag, Veidekke och Onninen.

Returlogistik är på uppdrag av byggbranschen ansvariga för implementering och utveckling av Retursystem Byggpall.

Norrlandspall AB är det företag som för närvarande har uppdraget att leverera kvalitetskontrollerad Byggpall till byggbranschen. Företaget ansvarar även för hämtning, kvalitetskontroll, reparation och återköp av pallarna hos slutanvändaren.

Läs mer på www.byggpall.se