Fler och fler konstaterar att de cirkulära lösningarna ger minskade utsläpp och kostnader i byggbranschen. Senast i raden av rapporter är Swecos rapport om cirkulära lösningar av massor vid anläggningsarbeten där stora besparingar kan göras.

Byggbranschen har tagit stora steg när det gäller material som byggs in i byggnader. Här ställs det oftast ganska tuffa krav och man tävlar till och med om att vara bäst i klassen. Krav och önskemål kommer både från myndigheter, beställare, byggmaterialhandeln och entreprenörer när det gäller byggmaterial, men det saknas många gånger när det kommer till emballage och lastbärare.

När inte tillräckliga krav ställs så slängs allt för mycket och i värsta fall blir det deponi eller energiutvinning. Om bättre krav ställs och när fler tar gemensamma initiativ i byggbranschen så vet vi att det finns mycket att spara in, både vad det gäller kostnader och miljö. Ett bra exempel på återbruk i stor skala är Retursystem Byggpall där det levereras positiva resultat varje år, vilket byggbranschen har stora behov av.

För ca 17 år sedan gjorde byggbranschen gemensam sak i frågan om lastpallar. Byggentreprenörer, byggmaterialhandlare och många materialleverantörer skapade tillsammans Retursystem Byggpall för att över hälften av pallarna i EUR-formatet slängdes på byggarbetsplatserna. Nu ser det annorlunda ut och i grova drag besparar retursystemet årligen byggbranschen 25 000 containrar (10m3) med slängda pallar. Det motsvarar ungefär 19 000 ton avfall och 1,2 miljoner kg CO2. Självfallet finns det förbättringspotential när det gäller tillämpningen av retursystemet men med gemensamma insatser har det gjorts betydande förbättringar genom åren och det med hjälp av enkla lösningar.

Vi hoppas att fler ser potentialen i att återbruka emballage och lastbärare för möjligheter finns inom flera områden. Ju fler som ställer krav och som börjar samarbeta kring frågan desto större förbättringspotential.

Tillsammans gör vi byggbranschen mer cirkulär!